Samodzielne wykonanie mydła nie jest łatwe. Wymaga cierpliwości, dokładności i nieco czasu. Na pewno jednak takie naturalne mydło DIY- zdrowe i ekologiczne jest warte odrobiny poświęcenia.
Mydło własnej roboty - zalety
Na mydło DIY warto zwrócić uwagę z kilku względów:- samodzielnie wykonane jest dużo tańsze od gotowych mydeł ekologicznych,
- jest bardzo bezpieczne, bo zawiera jedynie konieczne i starannie dobrane składniki,
- można je idealnie dopasować do własnych potrzeb,
- można tworzyć dowolne kompozycje zapachowe zgodne z indywidualnymi upodobaniami,
- jest doskonałym pomysłem na prezent dla każdej bliskiej osoby.
Mydło własnej roboty- wady
Taki produkt, niewątpliwie bardzo wartościowy nie jest jednak pozbawiony wad:- wykonanie takiego mydła wymaga użycia specyficznych składników, które nie są dostępne w każdym sklepie,
- to proces czasochłonny- samo mieszanie składników wymaga nieco czasu, ale używać kosmetyku można dopiero po kilku tygodniach,
- niezbędne jest ścisłe przestrzeganie zasad bezpieczeństwa- NaOH jest bowiem substancją silnie żrącą i niebezpieczną,
- to także proces wymagający cierpliwości i ścisłego przestrzegania reguł,
- raczej wątpliwym jest, aby mydło wyszło już za pierwszym razem. Jego prawidłowe wykonanie często poprzedzone jest wieloma nieudanymi próbami.
Jak zrobić mydło ekologiczne w domu?
Do wykonanie podstawowego mydła domowej roboty potrzebne są trzy składniki:- wodorotlenek sodu NaOH,
- woda destylowana,
- tłuszcz
- okulary ochronne,
- gumowe rękawice,
- waga kuchenna,
- termometr kuchenny,
- ochronny fartuch lub stare ubranie, którego nie będzie żal, jeśli się zniszczy, a tak prawdopodobnie będzie,
- słoik i plastikowy kubeczek,
- drewniana łyżka,
- blender- najlepiej kupić najtańszy lub poświecić nieużywany- nie może być on później używany do kontaktu z żywnością,
- garnek ze stali nierdzewnej,
- foremki- mogą być specjalnie do tego przeznaczone lub wykonane z butelki i pudełek po maśle.
- na wadze kuchennej należy postawić plastikowe naczynie i wsypać dokładnie taką, jaka jest potrzebna ilość NaOH. Jest to granulat. Należy zatem zwrócić uwagę, aby każda drobinka znalazła się w naczyniu.
- następnie w dzbanku lub szklanym słoiku należy odmierzyć wodę.
- dzbanek z wodą można umieścić w zlewie, a następnie bardzo delikatnie należy wsypać do niego NaOH. Nastąpi reakcja chemiczna. Woda stanie się bardzo gorąca.
- w naczyniu z mieszanką należy umieścić termometr i odstawić. Można go także pozostawić w zlewie.
- w czasie stygnięcia ługu należy przystąpić do kolejnego etapu.
- jeśli są one w postaci stałej należy je rozpuścić,
- jeśli są one w postaci płynnej należy je podgrzać do temperatury około 40 stopni.
- oba składniki, a więc ług i oleje powinny mieć jak najbardziej zbliżoną do siebie temperaturę, która powinna oscylować wokół 40 stopni. Za prawidłowy przedział przyjmuje się 37-50 st.,
- ług bardzo delikatnie należy wlewać do oleju jednocześnie mieszając drewnianą łyżką,
- następnie warto użyć blendera- substancję należy mieszać do uzyskania konsystencji gęstego, puszystego budyniu.
Naturalne mydło domowej roboty- składniki
Ogromnym atutem takiego naturalnego mydła jest to, że można dowolnie wzbogacać jego skład. Składniki zapachowe czy barwniki należy dodawać tuż przed wylaniem masy do foremek. Do takich składników właśnie należą:- barwniki: barwniki spożywcze, naturalne pigmenty, glinki,
- dowolne olejki eteryczne-kwiatowe, owocowe, drzewne, dosłownie jakiekolwiek,
- substancje peelingujące, np. kasza manna, płatki owsiane, kawa, sól, cukier.
- smalec,
- olej kokosowy,
- olej palmowy,
- olej rzepakowy,
- oliwa z oliwek,
- masło shea,
- masło kakaowe,
- olej ryżowy,
- olej rycynowy.
Jakie środki ostrożności należy zachować przy wykonywaniu własnego mydła?
Stworzenie własnego, idealnego mydła wymaga nie tylko kilku niezbędnych składników, ale również przestrzegania równie istotnych zasad.- Przede wszystkim w trakcie tworzenia mydła w pomieszczeniu nie powinno być dzieci ani zwierząt.
- Naczynia, łyżki czy pojemniki mające kontakt z NaOH nie powinny być nigdy używane w kontakcie z żywnością.
- Przy każdej czynności bezwzględnie należy mieć na sobie okulary i rękawice ochronne.
- Należy zasłonić blat kuchenny czy ściany, ponieważ mogą zostać bezpowrotnie zniszczone przez ług.
- NaOH występuje w postaci granulatu, dlatego należy zadbać o to, aby żadne ziarenko nie znalazło się na podłodze czy w innym kącie.
- Nie wolno używać pojemników czy łyżek z aluminium. Dozwolone materiały to szkło, drewno i stal nierdzewna.
- Nie wolno także wdychać oparów powstających w trakcie reakcji chemicznej.
- Składniki muszą być bardzo dokładnie odmierzone.
- Pomieszczenia powinno być dobrze wietrzone.
- W pogotowiu warto mieć butelkę z octem. W razie, gdyby ług się wylał, ocet zneutralizuje jego żrące działanie.
Mydło ekologiczne- receptury
Przepis 1. 420 g oliwy z oliwek 156 g oleju kokosowego 24 g oleju rycynowego 200 g wody 81 g NaOH Przepis 2. 240 g oliwy z oliwek 156 g oleju kokosowego 120 g oleju ryżowego 60 g masła kakaowego 24 g oleju rycynowego 200 g wody 81 g NaOH Przepis 3. 150g oleju kokosowego 150 g smalcu 150 g oleju rzepakowego 150g oliwy z oliwek 200 g wody 81 g NaOH Do każdego z powyższych przepisów można dodać dodatki, takie jak cynamon, kawa, pigmenty czy olejki zapachowe. Nie powinno się natomiast do mydła własnej roboty dodawać:- perfum, ponieważ wpływają na strukturę i konsystencję mydła,
- olejków eterycznych do kominków, ponieważ nie powinny mieć one kontaktu ze skórą.